fbpx
Saopštenja

Deklaratë për shtyp në lidhje me qëndrimin e institucioneve të Republikës së Serbisë ndaj ngjarjeve në Banjskë

Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut e konsideron qasjen e institucioneve dhe zyrtarëve të Republikës së Serbisë shumë të gabuar dhe të dëmshme në lidhje me ngjarjen në Banjskë dhe është e shqetësuar për mbështetjen publike që i ka dhënë qeveria aktivitetit të dhunshëm paramilitar. Edhe pse kjo nuk është hera e parë që përfaqësuesit e qeverisë së Serbisë glorifikojnë individët për veprimet e tyre kriminale që më pas mbulohen nën flamurin e patriotizmit, vrasja e një oficeri të policisë kosovare dhe orë shkëmbime zjarri në Banjskë kërcënojnë të thellojnë konfliktin dhe të vazhdojnë tensionimin mes Serbisë dhe Kosovës.

Më shumë

E drejta e njerëzve për t’u kthyer në shtëpitë e tyre duhet të jetë prioritet për qeverinë e Kosovës dhe Serbisë

Me rastin e 19-vjetorit të fillimit të trazirave të marsit në 2004 në Kosovë, Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut – Serbi dhe Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut – Kosovë, u bëjnë thirrje qeverive të tyre që të tregojnë respekt të sinqertë për të gjitha viktimat e dhunës me motive etnike për të filluar ndërtimin e shoqërive ku të gjithë kanë të drejtë të jetojnë të lirë dhe të ndjehen të sigurt.

Më shumë

Zërat e grave për paqe në Serbi dhe në Kosovë

Në Ditën Ndërkombëtare të Gruas, shoqëria civile nga Kosova dhe Serbia janë bashkuar në thirrjet e tyre për pjesëmarrje më të madhe të grave në procesin e normalizimit. Nënshkruesit gjithashtu shprehën shqetësimet e tyre për dështimin e përfshirjes së konsideratave specifike gjinore në marrëveshjet e ndryshme të dialogut dhe, në veçanti, në Marrëveshjen për rrugën drejt normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Më shumë