Me aksionin e shënimit të distancës ndërmjet shtatë qyteteve të Serbisë dhe Batajnicës, aktivistët i Nismës së të rinjve për të Drejtat e Njeriut në Serbi (YIHR Serbia) kujtojnë sot civilët e vrarë në operacionin Reka më 27 dhe 28 prill 1999. Aksioni u krye në Nish, Vranjë, Çaçak, Kragujevc, Novi Pazar, Novi Sad dhe Beograd.

YIHR Serbia, së bashku me Aksionin Civil në Pançevë dhe Komitetin për të Drejtat e Njeriut në Nish, kujton se eshtrat e qindra civilëve të vrarë në atë operacion u gjetën në një varr masiv në poligonin e Qitjes së Qendrës së Trajnimit të Speciales Anti- Njësia Terroriste (SAJ) në vendbanimin e 13 majit në Batajnicë dhe edhe një herë u bën thirrje autoriteteve që të krijojnë një qendër përkujtimore në vendin ku u gjetën eshtrat e gjithsej 744 viktimave të vrarë në Kosovë ndërmjet viteve 2001 dhe 2003.

YIHR Serbia, duke iu bashkuar iniciativës së Fondit për të Drejtën Humanitare (HHL) për të krijuar një qendër përkujtimore në Batajnicë, në shkurt 2018 ftoi listat zgjedhore në zgjedhjet lokale për këshilltarë në Kuvendin e Qytetit të Beogradit për të deklaruar nëse do të ndërtonin një qendër përkujtimore pas zgjedhjet në Batajnicë, që do të shprehte respekt për viktimat. Nga 24 listat për të cilat është dërguar ftesa, vetëm pesë janë përgjigjur dhe katër lista kanë mbështetur ngritjen e qendrës përkujtimore. Nga gazetat që e përkrahën këtë iniciativë, sot në Kuvendin e Qytetit të Beogradit është vetëm Lëvizja e Qytetarëve të Lirë.

Herët në mëngjes më 27 prill 1999, forcat e përbashkëta të Ushtrisë Jugosllave dhe Ministrisë së Punëve të Brendshme filluan një operacion të gjerë të quajtur Reka në zonën e komunës së Gjakovës në luginën e lumenjve Carragojs, Erenik dhe Trava. . Pjesëtarë të Batalionit të 2-të të Brigadës 549 të Motorizuar, të Brigadës së 52-të të Blinduar, të Batalionit të 52-të të Policisë Ushtarake, të Brigadës së 63-të të Parashutave, të Detashmentit Territorial Ushtarak të 113-të dhe të Brigadës së 125-të të Motorizuar të Ushtrisë Speciale të Operacionit të Jugosllavisë, rreth 4 pjesëtarë të Policisë së Ushtrisë Speciale të Policisë Jugosllave. dhe SUP Đakovica, si dhe pjesëtarë të formacioneve paraushtarake. Operacioni përfundoi një ditë më vonë, më 28 prill, rreth orës 18:00.

Gjatë operacionit, pjesëtarët e forcave serbe hynë në fshatrat e luginës së Rekës dhe dëbuan popullsinë shqiptare në drejtim të Shqipërisë. Dhjetra civilë u vranë gjatë dëbimit. Përgjatë rrugës për në Gjakovë, disa mijëra civilë të dëbuar nga fshatrat me traktorë lëvizën në një kolonë të gjatë në drejtim të Shqipërisë. Në fshatin Mejë, efektivët e policisë ndaluan civilët në postblloqe ku veçuan burrat nga kolona, ​​ndërsa gratë, fëmijët dhe të moshuarit u urdhëruan të vazhdonin rrugën drejt Shqipërisë. Në fshatin Mejë janë veçuar 274 burra, ndër të cilët 36 të mitur, të cilët më pas janë vrarë nga pjesëtarët e UJ-së dhe MPB-së në vende të panjohura.

Gjatë operacionit Reka, pjesëtarët e forcave serbe vranë të paktën 350 civilë, shqiptarë të Kosovës dhe disa mijëra banorë të fshatrave në luginën e Rekës u deportuan në Shqipëri. Eshtrat e 309 civilëve, përfshirë 252 të vrarë në Mejë, u gjetën në vitin 2001 në një varr masiv në Qendrën e Trajnimit SAJ në vendbanimin “13. maj” në Batajnicë.

Pothuajse e gjithë udhëheqja ushtarake dhe policore e RFJ-së ishte dënuar para TPNJ-së për krimet e kryera në Operacionin Reka. Pavarësisht kësaj, oficerët dhe njësitë që morën pjesë në këtë operacion janë dekoruar dhe shpërblyer disa herë deri më sot. Në mesin e oficerëve të dënuar para TPNJ-së për krimet e kryera në Operacionin Reka është edhe Vladimir Lazarevic, ish-komandanti i Korpusit të Prishtinës të UJ-së. Më 2 shkurt të këtij viti, presidenti Aleksandar Vuçiq, president i Serbisë dhe kryetar i SNS-së, në një fjalim në një seancë të posaçme të Asamblesë Kombëtare, e quajti Lazarevicin “hero të madh serb”.

Në aktgjykimet e TPNJ-së, Momir Stojanoviq ishte caktuar si një nga organizatorët e operacionit ushtarako-policor të Rekës. Në korrik 2019, Prokuroria për Krime Lufte në Serbi lëshoi ​​një urdhër për pezullimin e hetimeve kundër Stojanoviqit si dhe tre personave të tjerë për krime lufte në afërsi të Gjakovës në prill 1999. Për shkak të aktiviteteve të tij politike kundër koalicionit qeverisës, që nga viti 2016, Stojanoviq ka qenë intervistues i shpeshtë i gazetës Danas si dhe i televizionit N1 dhe Nova S dhe nuk është marrë në pyetje nga e njëjta media deri më tani për akuzat e përgjegjësisë për krimet e luftës në operacionin Reka.

Vlastimir Gjorgjeviq, shef i Departamentit të Sigurisë Publike të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë, ishte përgjegjës para TPNJ-së për operacionin e zhvendosjes dhe varrosjes së trupave të shqiptarëve të Kosovës në varreza masive sekrete. Deri më sot, askush në Serbi nuk është mbajtur përgjegjës për krimet e luftës në kuadër të operacionit Reka, si dhe për operacionin për fshehjen e trupave.