Shprehim solidaritetin tonë me “Gratë në të Zeza” dhe ftojmë të gjithë ata që dëshirojnë dhe munden të bashkohen me ne në pastrimin e përbashkët të grafiteve të urrejtjes, të mërkurën, më 27 tetor në orën 13, në ambientet e organizatës “Gratë në të Zeza” (Jug Bogdanova 18) në Beograd.

Kërkojmë procesim urgjent dhe ndjekje penale të personave që gjatë natës së të premtes dhe mëngjesit të hershëm të së shtunës, në datat 22 dhe 23 tetor 2021, kanë shkruar mbishkrime urrejtjeje dhe fyerje në ambientet e organizatës “Gratë në të Zeza” në Beograd. Gjithashtu, konsiderojmë të domosdoshëm dënimin e sulmit nga përfaqësuesit e pushtetit ekzekutiv dhe legjislativ. Kjo pasi që anëtarët e koalicionit qeverisës, por edhe mediat proqeveritare, shpeshherë, këtë organizatë dhe anëtarët e saj i kanë etiketuar dhe quajtuar si tradhtarë.

Ky sulm është pasojë e drejtpërdrejtë e mohimit të gjenocidit në Srebrenicë dhe mosndëshkimit të huliganëve të cilët përdorin çdo mundësi për të festuar Ratko Mlladiç dhe për të fyer anëtarët e kombësisë boshnjake, siç ishte rasti më 10 tetor të këtij viti në ndeshjen e hendbollit mes  Cërvena Zvezdës dhe Novi Pazarit.

Aksioni i përbashkët do të organizohet në përputhje me masat epidemiologjike të përcaktuara nga Qeveria e Republikës së Serbisë.

Listën e 30 nënshkruesve të komunikatës së përbashkët të organizatave të shoqërisë civile në Serbi, mundeni ta gjeni duke klikuar në postimin e mëposhtëm.

Nënshkruesit:

 1. Youth Initiative for Human Rights – Serbia (YIHR Serbia)
 2. The Lawyers’ Committee for Human Rights YUCOM
 3. Independent Journalists’ Association of Vojvodina
 4. Humanitarian Law Center
 5. The Network of the Committees for Human Rights in Serbia
 6. Committee for Human Rights Nis
 7. Civic Initiatives
 8. Sandzak Committee for Protection of Human Rights and Freedoms
 9. Cultural Centre DamaD
 10. European Movement Serbia
 11. Institute for European Affairs
 12. Belgrade Centre for Security Policy
 13. Centre for Democracy Foundation
 14. Civic Action Pancevo
 15. NGO Impuls
 16. Foundation BFPE for a Responsible Society
 17. Academic Initiative Forum 10
 18. Urban In Novi Pazar
 19. Centre for Public History
 20. Institute for Territorial Economic Development (InTER)
 21. Association of Women Sandglass
 22. SOS Women’s Centre
 23. Women for Peace
 24. Autonomous Women’s Center
 25. Association Women’s Forum Prijepolje
 26. Verujem ti Initiative
 27. Forum ZFD – Serbia
 28. Women’s Solidarity
 29. Initiative A11
 30. Centre for Cultural Decontamination – CZKD
 31. Organisation REFORMA
 32. Belgrade Center for Human Rights
 33. Helsinki Committee for Human Rights
 34. Livrit Preshevë